Как да използваме правилно натуралната козметика?


Едно от отличаващите качества на натуралната козметика е тяхната безвредност, поради липсата на синтетични консерванти  и рН-стабилизатори. Това предопределя нейната чувствителност при употреба и по-кратък срок на годност. Консервантите са заменени от натурални масла и растителни екстракти с такива свойства, като най-известните са Neem маслото, пчелен прополис, мед, екстракт от розмарин, екстракт от семена на грейпфрут, алфа токоферол (витамин Е), лимон и др. Всички те имат антибактериални и противогъбични свойства. Естествените консерванти са безвредни и имунната ни система не се уврежда от тях. Единственият им недостатък е, че не са много мощни.

Всички сме забелязвали натрупвания върху капачето и ръба на бурканчето на крема с променен цвят и мирис. Това може да бъде изменен крем вследствие на попаднали бактерии в него или окисление от въздуха, ако не сте го използвали скоро.

Как да предпазим себе си от колониите бактерии и своите натурални продукти.

1.       Използвайте шпатула за загребване на крема. Не бъркайте с пръсти в продуктите за лице и тяло, тъй като има голяма вероятност да попаднат бактерии в него.

2.       Почиствайте периодично капачето и ръба на бурканчето с пампон със спирт. Така ще отстранявате окисления или замърсения с бактерии остатъци от продукта.

3.       Съхранявайте на прохладно (може и в хладилник) натуралната козметика.

4.       Спазвайте срока на годност за използване след отваряне на продукта, указан на опаковката.

5.       Не подлагайте продуктите на резки температурни амплитуди и слънчева светлина.

Грижите за натуралните продукти си струват, тъй като това е грижа и внимание за нашето здраве.