Връзката с нашето емоционално състояние и начина на хранене.


Чувствителност на кожата е едно от най-честите оплаквания. Проучванията показват, че над 50% от хората, описват кожата си като чувствителна и тук в EstyNatural ние винаги искаме да знаем мнението на клиентите си и техните притеснения за това как продуктите ще повлияят на тяхната кожа и се опитваме да препоръчваме най-подходящите, според възрастта и типа на кожата.

Така че, какво определя чувствителната кожа? Чувствителната кожа е състояние на кожата, при което кожата става податлива на сърбеж и дразнене, често предизвиквани при използване на козметика и тоалетни принадлежности. В екстремни случаи, чувствителността може да се прояви в редица по-сериозни дерматологични състояния като екземадерматит, псориазис и розацея, всеки със своите уникални и определящи характеристики.

Най-често срещаната кожна чувствителност е проявата на дерматит и екзема, характеризиращи се с сърбеж, везикулозени изригвания, както и възпаления на съединителната тъкан. Дерматит и екзема често са синоними, като дерматит се предполага е по-леко състояние и екземата е по-остро. Има много теории в случая за взаимодействието с нашата имунна система. Друг фактор, допринасящ може да бъде вътрешната топлина (свръхконсумация на кафе, алкохол, горещи пикантни храни, стрес и подтискан гняв) до прах за пране, омекотители и козметика.

Псориазис (получен от гръцката дума „сърбеж") е много по-рядко, хронично имунно-медиирано системно заболяване, характеризиращо се с изменения по кожата, придружени с плаки и сърбеж. Натрупванията на клетките по кожата са на следните области (често лактите, коленете, стъпалата, ноктите) и са с до сребристо-бял цвят. Псориазисът не е чисто нарушение на кожата, то може да има системен ефект върху много органи и се развива, когато имунната система изпраща погрешни сигнали, които причиняват свръхпродукция на нови кожни клетки. Няма лек за съжаление за псориазиса, но може да се облекчава състоянието.

Розацеята е хронично състояние на кожата, характеризиращо се с зачервяване на лицето с малки повърхностни разширени кръвоносни съдове по лицето с пустули и подуване. Розацея обикновено започва като зачервяване на носа или челото, но от време на време може да повлияе и на шията, гърдите, ушите и скалпа.

Докато патологията на състоянието на кожата е различно, то природното локално лечение и препоръките за начина на хранене са идентични.

Грижата за кожата трябва да е с особено внимание. Едни от активните съставки, които оказват добро влияние при тези състояния са масла от Арган, Макадамия, Вечерна иглика, Розово масло, а Невен и Алое вера, помагат да се потуши възпалението. Много подходящ е нашият „Лечебен крем с Невен“Екстрактът от Невен  възстановява и хидратира  напуканата и чувствителна кожа. Този продукт е полезен като придружаваща грижа при терапия на атопичен дерматит и псориазис. Другият подходящ продукт е „Лечебен крем с Шисандра“ за хиперреактивна и чувствителна кожа. Шисандра е билка, използвана в традиционната китайска и тибетска медицина в продължение на векове. Тя намалява ефективно зачервяването и възпалението на кожата, което я прави продуктивен инструмент при поддържаща терапия на псориазис.

Съставка като масло от Карите (Ший) също помага за подобряване на защитната функция на кожата, което е важен фактор за предпазване на кожата от влиянието на околната среда. В случаите, когато кожата на тялото е изключително суха и дразнеща се от всички почистващи препарати, можете да използвате „Почистващото мляко за чувствителна кожа“ на Bioturm като заместител на душ гела.

Ако използвате ненатурална козметика трябва да знаете, че изключително важно е да се избягват задължително SLS и синтетични аромати, тъй като те могат да влошат и обострят състоянието.

За намаляване на вътрешната топлина – пийте охладен чай от хризантема през целия ден и яжте храни като тофу, мента, краставица, сьомга или друга мазна риба, водорасли, боб, Алое вера, диня, лимон, праскови, копър, кориандър, спанак.

Ако нивата на стрес са високи, се стремете да намалите чувството на тревога, гняв и безспокойство чрез медитация, занимания на открито като разходка в парка и планината. Излишно е да споменавам, че да се намали стреса е по-лесно да се каже отколкото да се направи, но положете усилия всичко зависи от Вас!